FPower — Συμβουλές Διαχείρισης Καραντίνας

FPower
FPower
Published in
5 min readApr 9, 2020

Προτάσεις για τη νέα *προσωρινή* πραγματικότητα του #menoume_spiti.

Resilience.

Δεν υπάρχει ακριβής μετάφραση της λέξης στα Ελληνικά. Είναι η δυνατότητα να προσαρμόζεσαι σε νέες συνθήκες, να εντοπίζεις τις ευκαιρίες στις κρίσεις, να διατηρείς ψυχραιμία στις κακουχίες, και να βγαίνεις πιο δυνατή/-ός μέσα από αυτές.

Είναι το #1 soft skill που απαιτείται σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που ζούμε τώρα.

Πώς το χτίζεις; Με πολλή εσωτερική δουλειά. Αυτογνωσία. Γνώση. Τόλμη. Κουράγιο. Στήριξη από τον κοινωνικό σου περίγυρο.

Αντλώντας ιδέες από εμπειρία και από την κοινότητα του Fpower, μοιραζόμαστε παρακάτω κάποιες πρακτικές διαχείρισης της νέας κατάστασης που ζούμε, αλλά και συμβουλές ανάπτυξης μέσα σε αυτή.

  1. Ψυχική υγεία και πώς να χτίσεις resilience
  2. Συμβουλές για Work From Home aka. δουλειά από το σπίτι και πώς να διαχειρίζεσαι την ομάδα σου από απόσταση
  3. Resources για να “χτίσεις” τώρα για τη μετά-κορονοϊό εποχή
  4. Bonus: δραστηριότητες για παιδιά

Μαζί θα το περάσουμε αυτό πιο ανώδυνα. Και αν καταφέρουμε να το διαχειριστούμε σωστά, πολύ πιθανό να βγούμε και πιο δυνατές/-οί από αυτήν την εμπειρία.

Ψυχική υγεία — χτίζοντας resilience

Photo by Fabian Møller on Unsplash

Ενσυνείδηση είναι η ικανότητα του να εστιάζω στο “εδώ και τώρα” και να κατανοώ τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου — απαραίτητο προσόν για το δρόμο προς την αυτογνωσία, ένα από τα κύρια skills ηγεσίας.

Ακολουθούν προτάσεις & πηγές για διαχείριση της αβεβαιότητας των ημερών μας, καθώς και του άγχους φόβου που πιθανόν αυτή μας δημιουργεί.

Διαλογισμός

Γυμναστική

NAI! Bοηθάει να έρθεις σε “επαφή” με το σώμα σου και εκλύει σημαντικές χημικές ουσίες στον οργανισμό που βοηθάνε στη διαχείριση άγχους και δημιουργούν αίσθηση ευφορίας.

Περιορισμός έκθεσης σε αρνητικές ειδήσεις

Συζητήσεις με φίλους & οικογένεια. Κατά προτίμηση με video!

Δραστηριότητες που μας χαλαρώνουν. Ό,τι κι αν είναι αυτό, πχ. αφρόλουτρο, διάβασμα βιβλίου, τραγούδι, χορός, περιποίηση, οργάνωση, μαγείρεμα, κτλ.

“WFH” — Δουλειά από το σπίτι

Ας είμαστε ειλικρινείς, οι περισσότερες/-οι δεν είμαστε εξοικειωμένες/-οι με 100% δουλειά από το σπίτι. Η δομή του χώρου εργασίας προσφέρει μια οργάνωση στην οποία έχει δομηθεί η αποτελεσματικότητα και η συγκέντρωσή μας για πολλά έτη έως τώρα.

Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την παραγωγικότητά μας σε ένα χώρο ξεκούραση, όπως είναι το σπίτι μας;

Δομή ρουτίνας

Όπως η καθημερινότητα προ-κορονοϊού είχε μια καθορισμένη ρουτίνα, έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι παρόμοιο για περιπτώσεις εργασίας από το σπίτι, ώστε να βοηθήσουμε τον εγκέφαλό μας να λειτουργεί σε ρυθμούς εργασίας και όχι χαλάρωσης.

  • Αξιοποιούμε τον συνήθη χρόνο του “commute” με διαφορετικό τρόπο. Τρώμε πρωινό, γυμναζόμαστε, ή πίνουμε τον καφέ μας διαβάζοντας νέα.
  • Ντύσου με ρούχα παρόμοια της δουλειάς και περιποιήσου τον εαυτό σου. Άλλο ένα εγκεφαλικό τρικ. 😉
  • Θέσπισε το ωράριο εργασίας σου.
    Έκανες lunch break στη δουλειά; Κάνε και στο σπίτι!

Αν έχεις παιδιά και δυσκολεύεσαι να διατηρήσεις το ίδιο ωράριο, συζήτησέ το με το τους συναδέλφους σου και θέσπισε ένα νέο γύρω από τις ανάγκες του.

  • Κάνε μπόλικα video calls αντί για απλά τηλέφωνα με συναδέλφους, ώστε να βλέπεις και άλλους ανθρώπους.
  • Διαχώρισε τους χώρους του σπιτιού σε καθορισμένο “χώρο εργασίας” και σε χώρους χαλάρωσης, φαγητού, κτλ. Θέτεις δομή στο χώρο, άρα και στο μυαλό σου!

Διαχείριση ομάδας / Επαφή με συναδέλφους

Ιδέες για να διατηρείς επαφή με τους συναδέλφους σου και να κρατάς την ψυχολογία της ομάδας σου ψηλά.

  • Δώσε την επιλογή στην ομάδα σου για 15'-20' καθημερινά virtual coffee breaks.
  • Καθημερινό catch-up με την/τον αγαπημένη/-ο σου συνάδελφο, όπως θα κάνατε και στη δουλειά!
  • Ζητήστε ή διοργανώστε οι ίδιοι ένα ομαδικό video co-working room όπου ο καθένας θα μπορείς να συνδέεται και να δουλεύει → βοηθάει στην καταπολέμηση της μοναξιάς.
  • Κάντε fun projects: διοργανώστε social media challenges, μοιραστείτε τα WFH “γραφεία” σας, τα κατοικίδιά σας, ή μοιραστείτε μουσικά playlists.
  • Στα one-to-ones να κάνετε ερωτήσεις με βάθος, ώστε να εντοπίζετε αν κάποια/-ος συνάδελφος αντιμετωπίζει θέματα κατάθλιψης, άγχους, φόβου, δυσκολίας στη δουλειά. Ρωτήστε αν μπορείτε να βοηθήσετε κάπως.

BONUS: Δες τη δωρεάν συλλογή videos του LinkedIn Learning, Remote Working: Setting Yourself and Your Teams Up for Success (*ευχαριστούμε τον Νίκο Κουτρή για την ευγενική προσφορά!)

Σχεδιάζοντας για τη μετά-κορονοϊό εποχή

Για εκείνες τις ημέρες που καταφέρνεις να διαχειριστείς την αβεβαιότητα και τα συναισθήματα που μας δημιουργεί, σου έχουμε μια λίστα με resources για το τώρα και για να χτίσεις για το μέλλον! Μάθε ένα νέο skill, συνδέσου με άλλους επιχειρηματίες, παρακολούθησε webinars, κτλ.

Μερικές προτάσεις από εμάς:

  • Για επιχειρηματίες/start-uppers: το survival kit των φίλων μας στο Envolve. Περιέχει από Slack channels μέχρι event και χρήσιμα εργαλεία.
  • Webinars & online μαθήματα:
    Ladies Get Paid Institute for Higher Earning → 1 μήνα δωρεάν με τον κωδικό WEBINAR100)
    Τα κλασσικά: Edx, Coursera, Masterclass, LinkedIn Learning
    Δείτε τα video της Make Video Greece με συμβουλές για πιο αποτελεσματική παραγωγή video και εμφάνιση στην κάμερα.

Bonus: Δραστηριότητες για παιδιά

Κατανοούμε ότι αυτές οι μέρες είναι ακόμα πιο δύσκολες για γονείς με μικρά παιδιά που πρέπει να δουλέψουν από το σπίτι. Μερικές ιδέες από εμάς για δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν μόνα τους αλλά και μαζί σας (για τις ώρες που δε δουλεύετε).

  1. Μαγειρέψετε μαζί! Για τα παιδιά είναι μια εμπειριά empowerment, όπου τους εμπιστεύεστε να φτιάξουν κάτι δικό τους από το μηδέν και να το δουν να ολοκληρώνεται. Δοκιμάστε ψωμιά, φρέσκα ζυμαρικά, ζύμωση μπιφτεκιών, μπισκότα, κτλ. Περισσότερα, εδώ. Και μερικές kid-friendly συνταγές για έμπνευση: BBC Good Food, Thekitchn.
  2. Απενεχοποιημένος χρόνος σε οθόνες με διδακτικές εκπομπές/σειρές:
    TED-Ed
    Brainchild, Netflix
  3. Το Kids Podcast Challenge του the Greek Podcast Project έχει podcasts για παιδιά, φτιαγμένα από παιδιά σε καραντίνα!
  4. Το Pinterest είναι πάντα μια καλή πηγή για δημιουργικές ιδέες. Αυτές τις μέρες έχουν φτιάξει και ειδικές κατηγορίες με ιδέες για την καραντίνα, κάποιες από αυτές απαυθύνονται και σε παιδιά.

*Ευχαριστούμε το community μας για τις υπέροχες ιδέες!

Για ιδέες, συνεργασίες, υποστήριξη, επικοινωνείτε μαζί μας στο info@fpower.gr .

Follow FPower at:

--

--

FPower
FPower
Editor for

Empowering Female Leaders of Greece | #FPower